Een succesvol project bij Rijk Zwaan

inzicht in de retailer

Solutions
-
Freshcan

Van zaadje tot schap: wereldwijd AGF-assortiment optimaliseren met data 

Dankzij de implementatie van FreshCan kan Rijk Zwaan een beter advies geven naar ketenpartners en wordt er direct op kosten bespaard. 

Rijk Zwaan is een van de grootste groenteveredelings- en zaadproductiebedrijven ter wereld. Het innovatieve bedrijf is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om hun gezonde producten bij consumenten over de hele wereld te krijgen. In hun samenwerkingsprogramma werken ze actief samen met retailers om de consumptie van verse producten te stimuleren en een win-winsituatie te creëren. 

Misschien wel DE belangrijkste activiteit in het samenwerkingsprogramma van Rijk Zwaan, is het delen van essentiële informatie met haar partners. Het doel van een retailer is om het optimale AGF-assortiment samen te stellen dat de consument naar de winkel trekt. Het brede productassortiment maakt het echter extra uitdagend om alle veranderende AGF-trends om hen heen in de gaten te houden. 

Als wereldwijde zaadproducent staat Rijk Zwaan aan het begin van de supply chain, wat zorgt voor een betere positie om alle ontwikkelingen in de markt bij te houden. Het is in het belang van de veredelaar dat retailers de beste producten aanbieden die de consumptie van groenten en fruit stimuleren. Beantwoorden van vragen als: "Wat voor soort sla is trending in maaltijdsalades in de UK?" stelt Rijk Zwaan in staat partners een voorsprong te geven en tegelijkertijd de consumptie van gezond voedsel te stimuleren.

De waarde van retail inzichten op schaal

Om Rijk Zwaan te helpen met deze uitdaging, implementeerde PEAX hun retail inzichten applicatie. De applicatie is verantwoordelijk voor het regelmatig verzamelen van een groot aantal online winkelgegevens. Deze dataset wordt actief gekoppeld aan de gewassen en rassen die Rijk Zwaan aan de markt aanbiedt. Het stelt Rijk Zwaan in staat om veel sneller en frequenter veranderende trends en nieuwe retail kansen te signaleren.

Zo is er in de Britse retailmarkt een veranderende trend waar te nemen naar verschillende soorten sla in maaltijdsalades. Deze trend kan van direct belang zijn voor toekomstige veredeling prioriteiten bij Rijk Zwaan. Bovendien, aangezien de UK een toonaangevend land is op vlak van convenience, zou deze trend ook kunnen overslaan naar andere markten. Rijk Zwaan kan vroegtijdig anticiperen en telers, verwerkers en retailers in andere landen en markten adviseren over deze nieuwe kans. 

Of stel je een situatie voor waarin Rijk Zwaan erachter komt dat roze tomaten (ja, die bestaan) steeds populairder worden in China en tegen een meerprijs worden verkocht. Dat zou voor hen een hele goede reden zijn om samen te werken met retailers in het land om dit product actief bij de consument te vermarkten. 

Bij Rijk Zwaan zijn deze retail inzichten het meest waardevol in combinatie met de vakkennis van hun marktspecialisten. In een wereldmarkt gebeurt er te veel om alles bij te houden. Directe toegang tot een pool van retail inzichten stelt het team in staat om snel de belangrijkste ontwikkelingen te signaleren. Het geeft hen een voorsprong op de traditionele manier van marktmonitoring, waarbij marktspecialisten elke retailer fysiek moesten bezoeken om retail inzichten te verzamelen. Daarnaast vergen de rapportages van Nielsen, GfK en andere aanbieders een forse investering, terwijl ze te weinig detail geven in productinformatie. Beslissingen nemen op basis van nauwkeurige gegevens zonder een enkele winkel te hoeven bezoeken, is wat directe waarde toevoegt aan het bedrijf. 

Meten van de impact

Een belangrijk onderdeel van het project is het meten van de impact van de opgeleverde oplossing. Dit om te leren van de implementatie en om de waarde te bewijzen die data & AI voor elk bedrijf kan brengen. In lijn met deze doelstelling werden bij de start van het project samen verschillende project-KPI's geselecteerd. Bedrijfswaarde, datakwaliteit en nauwkeurigheid werden geselecteerd als de belangrijkste factoren om het succes te meten. 

Afgelopen zomer zijn de marktspecialisten van Rijk Zwaan aan de slag gegaan met de data die de applicatie aanlevert. De resultaten van het project zijn positief! De data geeft direct meer inzicht in de schapindeling bij retailers. Het is daarbij ook veel makkelijker om veranderingen in het schap te monitoren. Daarnaast zijn er minder vaak dure rapporten nodig die niet dezelfde inzichten gaven. Uiteindelijk bespaart Rijk Zwaan voor 50% aan rapportages. Hiermee is de investering binnen een jaar terugverdient. 

De volgende stap is om FreshCan op grotere schaal uit te rollen bij Rijk Zwaan. Nieuwe landen en product categorieën worden toegevoegd voor wereldwijd inzicht. FreshCan is zo opgezet dat het gemakkelijk is om data verder op te schalen. 

Ook de nieuwe data matching engine van FreshCan zal van waarde zijn voor Rijk Zwaan. Met de smart matching engine wordt het nog gemakkelijker om de data van alle verschillende databronnen met elkaar te koppelen. Zo kan er bijvoorbeeld direct inzicht worden verkregen in promoties die retailers hanteren en wat het effect hiervan is op de uplift. 

De smart matching engine maakt gebruik van natural language processing (NLP). NLP is een artificial intelligence (AI) techniek die zich richt op tekstuele data. Data wordt op een slimme manier gesorteerd met behulp van een similarity score. Deze score wordt berekend door de matching engine en geeft een waarschijnlijkheid dat twee termen aan elkaar gelinkt zijn. 

Zodra een match gemaakt is bespaart dit direct tijd van het team bij het verzamelen en verwerken van de data. Data hoeft namelijk niet meer handmatig aan elkaar gelijmd te worden met knip- en plakwerk in Excel. De data stroomt nu direct door naar de dashboards die het team van de juiste inzichten verschaffen. 

Voordelen voor Rijk zwaan:

  • Datagedreven inzichten van de retailer (eindklant)
  • Een algoritme (middel artificial intelligence) matched de producten aan eigen assortiment
  • Een schaalbare oplossing, frequente inzichten
  • kostenbesparend, geen 'mystery shoppers' meer nodig
  • Op maat gemaakt dashboard, mis niks

FreshCan betekent schaalbare inzichten met de druk op een knop. Weten wat de prijzen zijn van uw product bij de eindklant, wanneer er acties zijn? Neem contact op voor meer informatie of plan een demo!

bekijk dit ook

Klasmann-Deilmann

Strategy workshop

Meer leren over AI? Samen met Klasmann-Deilmann gingen we opzoek naar behapbare cases voor toepassing van Artificial Intelligence (AI).

Bekijk case
Alle cases